Les 4 Baseline bepalen
Het is tijd om het beginpunt te bepalen van het eerste stukje van jouw doel. We moeten er achter gaan komen waar je nu staat met betrekking tot dat stukje activiteit. Om dat te doen, ga je vijf keer de activiteit doen op verschillende dagen. Je gaat de activiteit doen zo lang het lukt. En nu komt er een heel belangrijk stukje!
WANT het is niet nodig om te stoppen zodra je pijn ervaart. Je mag best wat pijn ervaren, mist jij het te doen vindt. MAAR het is ook niet de bedoeling zover door te gaan dat je veel pijn krijgt, ook wel een opvlamming genoemd. Waarom? Je systeem is al heel beschermend en als je vaak je opvlammingsgrens opzoekt en over gaat, dan zal jouw systeem meer gaan beschermen door je nóg gevoeliger te maken waardoor je nog eerder en mogelijk ook meer pijn krijgt. Vandaar dat maar doorgaan en doorgaan niet werkt. Overigens geen zorgen wanneer je toch een keer in een opvlamming terecht komt, ook deze gaat weer voorbij.
Nu zijn er ook mensen die denken, leuk, maar ik krijg pas naderhand last! Niet op het moment zelf. Dan is het zaak wat aan de voorzichtige kant te gaan zitten met het bepalen van je baseline en bewust zijn van hoe het na de activiteit gaat. Iets toename gedurende max 24 uur is nog okay, maar meer en langer niet. Dan betekent het dat je de activiteit minder moet doen. Heftige reactie? Halveer dan je activiteit voor de volgende keer en reken de meting niet mee. Het is soms echt even zoeken! Maar houd je doel voor ogen!
In je werkboek vind je een formulier waar je je metingen in kan zetten. Tevens vind je daar ook de formule voor het daadwerkelijk bepalen van dat beginpunt!
In de volgende les gaan we kijken hoe we een opbouw kunnen maken.