Les 10 Emoties
Het leven heeft steeds twee kanten: vreugde en pijn. Onaangename gevoelens zoals angst, verdriet, rouw, wanhoop, verbittering en teleurstelling horen er ook bij. Ze zijn niet te vermijden. De manier waarop je omgaat met emoties en vooral hoe je je ermee verhoudt, bepaalt of ze macht over je krijgen. Het is belangrijk de nodige aandacht en ruimte te geven aan je gevoelens. Kijk daarom eens dieper naar je gevoelens en emoties.
Mindfulness kan helpen om beter met de negatieve emoties om te gaan. Het is zeker geen recept om het niet te hoeven ervaren. Belangrijk is daarbij te bedenken dat de emotie een gevolg is van gedachtes. Zoals in de les over gedachten beschreven, hoeven gedachtes niet per definitie waar te zijn. Waar of niet waar, probeer niet over de gedachtes en de daarbij behorende emoties te oordelen. Wees mild wanneer je je aandacht richt op het gevoel in je lichaam zonder te oordelen.
Gedachten en emoties zijn als golven,ze komen en ze gaan.
Mocht je wat irritatie ervaren in je dag, dan is een mindfulness oefening, in het bijzonder een oefening in dankbaarheid, het juiste tegengif. Je hebt wel eens van die dagen dat je wat negatief bent. In je hoofd zit hetzelfde negatieve zinnetje: “Ik heb zo geen zin in … “, “Ik heb zo hekel aan … van mijn lijf” of “Mijn leven is gewoon niet wat ik ervan zou willen”. Bij de opdrachten vind je een oefening in dankbaarheid.
Wanneer je maar in deze “trein van negatieve gedachtes” blijft zitten, merkt je dat je lichaam gespannen wordt en je humeur zienderogen afneemt. Dit is niet een gedachte patroon die erg behulpzaam is voor je. Het leidt alleen maar naar machteloosheid en frustratie. Bedenk dat dit nu juist wel hetgeen is waar je controle over kan hebben, hier in dit moment. Mindfulness kan hiermee juist helpen.
Zonder acceptatie zal irritatie je woedend maken.