fbpx

Les 1 Introductie

Welkom! Wat tof dat je er bent! Het verleggen van je grenzen is geen makkie, maar met deze lessen moet het gaan lukken. En zo belangrijk dat je hiervoor hebt gekozen, want iedereen weet dat bewegen en sociale participatie gezond zijn, maar wanneer je last hebt van aanhoudende (chronische) pijn is dat echt niet altijd even makkelijk.

Veel mensen ervaren dat wanneer ze iets proberen op te bouwen dit niet lukt omdat klachten alleen maar toenemen. Vele proberen dan maar door te duwen, maar dat leidt uiteindelijk alleen maar tot minder kunnen en meer pijn. En dat kan echt anders!

Als het goed is heb je het Activiteiten Dagboek ook gedownload. Mijn advies is om eerst daarmee aan de slag te gaan voor de nodige inzichten voordat je hier verder gaat. Ik weet dat het even een werkje is, maar het is de moeite waard om te doen. Zelf heb ik 2 maanden een voedingsdagboek bijgehouden i.v.m. migraines, dat was een hele klus omdat hoeveelheden ook belangrijk waren, maar het heeft mij wel belangrijke inzichten gegeven.

In de komende lessen ga je aan de slag om een start te maken met het verleggen van je grenzen. Je moet weten welke grens je waarheen wilt verleggen, waar die grens nu ongeveer ligt en hoe je deze dan daadwerkelijk verlegt. We gaan het ook nog hebben over terugvallen en valkuilen zodat je goed voorbereidt van start kan.

De gezondheidsvoordelen van meer kunnen doen, meer kunnen bewegen, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen, maar geef ik hieronder kort nog even aan:

  • Bewegen kan pijn verminderen;
  • Bewegen kan zorgen voor een gezonder lichaam door minder kans op overgewicht, diabetes, osteoporose, kanker en hart- en vaatziekten;
  • Bewegen kan zorgen ook voor vermindering van angst, depressie en stress;
  • Bewegen is goed voor de spijsvertering;
  • Bewegen heeft een positief effect op je hersenen.

Waar moet je trouwens überhaupt naar streven wanneer je gaat bewegen? Daarvoor kijken we naar de beweegrichtlijn. Het minimum voor volwassenen en ouderen is 150 minuten per week matig intensief bewegen. Dat is bijvoorbeeld wandelen en fietsen. Én 2 maal per week versterkende oefeningen doen waarbij er voor ouderen ook nog balansoefeningen bij komen.

Okay! Aan de slag! In de volgende les gaan we het hebben over doelen. Want wat wil je eigenlijk bereiken?