Les 5 Redenen om niet te mediteren/mindful te zijn
- Ik heb het te druk, ik heb daar geen tijd voor We leven zeker in een drukke wereld en met een baan en kinderen is er vaak het gevoel voor veel dingen geen tijd te hebben. Echter overdenk je dag maar eens voor momenten dat je eigenlijk niet iets productief aan het doen was. Bijvoorbeeld wat surfen op het internet, spelletje op je telefoon, wachten voor de kassa. Allemaal mooie momenten die je mindful in kunt vullen!
- Ik vind het zo oncomfortabel in die meditatie houding Wees gerust! Het is absoluut niet nodig om in “die meditatiehouding” te zitten. In een comfortabele stoel, liggend op bed of lopend kan ook! Ook dit komt aan bod in deze cursus.
- Mijn gedachtes staan maar niet stil, het blijft maar doorgaan Dit is misschien nog wel de hardnekkigste misvatting over mindfulness en meditaties. Je gedachtes stop zetten is hetzelfde als de wind stilleggen, het is onmogelijk! Sterker nog hoe harder je probeert je gedachtes weg te drukken, hoe hardnekkiger ze terug komen. Probeer maar eens niet aan een witte ijsbeer te denken. Lukt niet hè? Hoeft ook niet, focus je maar op iets anders bijvoorbeeld een groene krokodil. Dan lukt het wel! Die gedachtes zijn er constant je bent er alleen nu bewust van, ze zijn heel normaal. Iemand heeft eens geschat dat je in een 30 minuten sessie van meditatie wel 300 gedachtes kunt hebben. Dit kun je niet zomaar “uit” zetten.
- Er zijn te veel afleidingen, er is te veel herrie In deze samenleving is er over het algemeen altijd wel ergens geluid en zijn er talloze afleidingen. En daar moeten we mee leren omgaan, we kunnen daar zelf voor kiezen hoe we dat doen. Geluiden bij de buren? Gewoon laten zijn. Hoe meer je oefent hoe beter je hier mee om kunt gaan.
- Ik zie het voordeel niet Je zult vaak niet gelijk merken wat mindfulness voor je betekent, maar dit wordt wel merkbaar over tijd. Het is net als het leren bespelen van een muziek instrument, het vraagt oefening, herhaling. In ieder geval is er een rijke wetenschappelijke basis voor de positieve effecten van mindfulness. En bedenk: de aanhouder wint!
- Ik kan dit niet, ik doe het telkens verkeerd Eigenlijk kun je niet falen met mindfulness, je kunt het niet verkeerd doen. Het belangrijkste is dat je erachter komt wat voor jou werkt! En dat dan gaan volhouden. En bedenk elk momentje is er één en heb er plezier mee.
- Het is gewoon een hype Mediteren is al heel oud. 2.500 jaar geleden was de Buddha al een toegewijde mediterende die aan het experimenteren was met verschillende manieren om het brein stil te krijgen. Boeddhisme is niet de enige religie waar dit voorkomt, eigenlijk hebben alle religies er wel hun eigen thema op.
Het gaat er uiteindelijk niet om dat er geen gedachtes meer zijn, maar het gaat erom de weerstand tegen wat er ook is te laten gaan. Bijvoorbeeld twijfel, zorgen, verdriet, angst etc. Het gaat erom dat telkens als je gedachtes afdwalen dat je weer terugkomt naar het hier en nu. Je hoeft alleen maar aandacht te hebben voor wat er is en daar mee te zijn. Dat is alles.