Geruststelling
Geruststelling, bij tijd en wijlen hebben we dat allemaal nodig. Afhankelijk van waar je geruststelling voor zoekt, zijn een aantal dingen belangrijk om je te realiseren. In deze blog heb ik het over geruststelling in het kader van klachten, mentaal en/of fysiek.
Wanneer je geruststelling nodig hebt, spelen bezorgdheid en angst je parten. Je bent bang dat je een bepaald iets hebt of maakt je zorgen over de effecten in de toekomst van iets wat je hebt. Wat dus belangrijk lijkt te zijn bij geruststelling, is kennis. Maar daarvoor heb je een betrouwbare bron (of bronnen) nodig en gek genoeg wijken heel veel mensen hiervoor uit naar Google.
Google is een enorme bron aan informatie, hele goede informatie, maar ook hele slechte. Hoe weet je wat wat is? Daarnaast is er nog de interpretatie van die informatie en deze in het juiste daglicht kunnen plaatsen. Wanneer je vanuit angst of bezorgdheid aan het zoeken bent, gaat het met de interpretatie en het plaatsen in het juiste daglicht snel mis. Dat heeft ermee te maken hoe je brein werkt wanneer je angstig of bezorgd bent.
Een voorbeeld. Stel je hebt een paar klachten, laten we zeggen hoofdpijn, vermoeidheid en vergeetachtig, en je gaat die opzoeken op Google. Je vindt zat resultaten (8.190) en je gaat lezen. Omdat je bezorgd bent, heb je erg de neiging datgene eruit te pikken wat aansluit bij je bezorgdheid. Stel je bent bang voor iets serieus. Je slaat dan waarschijnlijk de eerste over (burn-out) want daar kun je je echt niet in vinden en kijkt bij de tweede: “Ik heb altijd geweten dat ik iets heb” UMC Utrecht. Intrigerende titel en UMC Utrecht moet wel een betrouwbare bron zijn. Dan ga je lezen en als de bezorgdheid je in de greep heeft zie je eigenlijk alleen wat je bezorgdheid bevestigd. Dit is iets wat we trouwens meestal doen, het heet bias, maar met angst en bezorgdheid kan dit nog sterker werken. Gaande weg raak je overtuigd van wat je hebt en dit nestelt zich in je brein. In het ergste geval ga je je ernaar gedragen en registreer je vooral alles wat hierop aansluit qua klachten. Niet bepaald een handig scenario en dit is misschien wat overdreven, maar onderschat de effecten van het zoeken van je klachten op internet niet.
Het beste is iemand consulteren die er buiten staat maar wel de juiste kennis in huis heeft. Artsen en therapeuten worden onder andere opgeleid bepaalde patronen te herkennen en signalen in de juiste context te interpreteren. Omdat ze hier veel ervaring mee hebben en emotioneel niet betrokken zijn worden ze hier goed in, niet feilloos, maar wel goed. Zij kunnen de klachten die jij aangeeft in het juiste daglicht voor je plaatsen, iets wat niet gaat via Google en waarmee je je zelf dus onnodig kan pijnigen.
Voor geruststelling lijkt dus iemand met de juiste kennis nodig te zijn. Echter is dat niet het hele verhaal, er is iets wat zo nog belangrijker lijkt: vertrouwen. Dat is misschien ook wel de reden waarom we de neiging hebben dingen te geloven van Google (of social media), op de een of andere manier komen veel van die bronnen als betrouwbaar over op ons. We hebben de neiging het te geloven omdat het ‘zwart op wit’ staat. Maar dit kan natuurlijk ook een goede vriend(in) of buurvrouw zijn, maar ook hier mist de kennis vaak weer.
Dus wat is nodig? Iemand met kennis die je vertrouwd. Klinkt als een open deur, toch? Maar ik hoor regelmatig van mijn cliënten dat ze, om wat voor reden dan ook, niet het volste vertrouwen hebben in hun (huis)arts. En dan ga je mogelijk nat. Zodra er onvoldoende vertrouwen is, maakt het niet meer uit hoe goed de arts is, de kans op geruststelling en/of vertrouwen in wat de arts je vertelt, neemt vaak drastisch af. En wanneer dat er niet is, blijf je met dingen in je hoofd zitten en ondermijn je je kans op herstel. Niet bewust! Maar het gebeurt wel.
Dus hoe staat het met jouw vertrouwen in je arts of therapeut, kan hij of zij jouw voldoende geruststellen? Wat maakt dat je hem of haar wel of niet vertrouwd? Wees hier eerlijk naar jezelf over want waar zit dat vertrouwen in? Is het vertrouwen er? Top! Hartstikke fijn! Gelukkig komt dit nog steeds het meeste voor. Maar is het vertrouwen er niet, heb je niet het idee dat je arts of therapeut jouw kan geruststellen? Waar zit hem dat dan in? Voel je je gehoord? Serieus genomen? Wanneer dit niet goed zit kun je kijken of je het bespreekbaar kunt maken, hier is vaak veel moed voor nodig, maar kan erg helpen. Of je kunt ervoor kiezen om naar een andere arts of therapeut te gaan, zolang je het maar weloverwogen doet.