fbpx

7 tips voor bewegen met aanhoudende (chronische) pijn

Bewegen is belangrijk voor iedereen, juist ook voor mensen met aanhoudende (chronische) pijn. Alleen voor die mensen kan bewegen nog al eens een uitdaging zijn. Vaak denken ze dan ook aan saaie oefeningen of sporten en dat is iets wat niet hoeft! Tenzij je het leuk vindt natuurlijk. Hier volgen wat tips van Ben Cormack van Cor-Kinetic om te helpen navigeren op de eis naar meer/beter/anders bewegen.

Tip 1: ontdek wat voor jouw werkt

Bewegen kan soms een ontdekkingstocht zijn om te achterhalen wat voor jou werkt. Vele vormen van bewegen kunnen namelijk behulpzaam zijn. Wil je liever iets alleen doen of juist in een groep, buiten of binnen? Vind je het leuk om iets met een bal te doen of iets op een matje? Of liever zittend? Je hoeft er niet per sé op uit, je kunt ook thuis aan de slag en nu door corona zijn er ook groepsopties online. Mijn beste vriendin loopt bijvoorbeeld halve marathons, ik zou er niet aan moeten denken, hardlopen is niet echt mijn ding, maar daarentegen zit ik graag op een paard en daar moet zij niet aan denken. En pas kwam een dame in mijn beweeg groep tot de conclusie dat ze toch liever yoga gaat doen. Helemaal goed natuurlijk wanneer haar dat beter helpt!

Tip 2: Vergelijk jezelf niet met anderen

Iedereen zit op een ander onderdeel van hun reis en kunnen zelfs op een hele andere reis zitten. Plus wat voor de ander misschien lastig is, is voor jou makkelijker en andersom. Ieder mens is uniek dus ook op het gebied van bewegen. Het helpt vaak niet om naar anderen te kijken ook al zouden jullie ongeveer op dezelfde reis zitten zal de een misschien wat vlotter gaan dan de ander.

Tip 3: leer hoe je lichaam reageert

Zie het als een experiment en een kans je lichaam beter te leren kennen. Dit is niet altijd een makkelijk onderdeel, maar kan wel erg helpen in je reis naar meer/anders/beter bewegen. Zo weet ik bijvoorbeeld dat mijn lichaam flink spierpijn kan geven wanneer ik iets doe wat ik niet gebruikelijk doe. Bijvoorbeeld in een stad wandelen met veel heuvels. Dan heb ik gegarandeerd flink spierpijn de volgende 2 dagen, want ik loop niet vaak in een stad met veel heuvels.

Tip 4: het is okay om aan te passen afhankelijk van hoe je je voelt

Je hebt soms mindere en betere dagen. Jezelf op mindere dagen pushen, heeft vaak een averechts effect, dus doe dan iets minder. Dit is ook uitvogelen wat het beste werkt, moet je halveren of gewoon wat langzamer gaan? En de ene mindere dag is de andere ook niet. Maar niet op betere dagen meer gaan doen dan gepland!

Tip 5: bewegen hoeft niet pijnvrij te zijn

Bewegen met een beetje pijn mag best! Uiteraard moet het niveau van de pijn wel te doen zijn en er niet voor zorgen dat je de volgende dag(en) veel minder kunt. Pijn staat vaak niet gelijk aan schade. Ook wanneer je de volgende dag nog flink meer last hebt. Het betekent dan wel dat de boel wat is geïrriteerd en het is dan aan te bevelen dat wat je had gedaan wat terug te schroeven, nadat je het wat tot rust hebt laten komen.

Tip 6: zorg dat je het kunt volhouden

Hoe vaak iemand wel niet enthousiast met iets begint maar het niet vol houdt. Vooral met het nieuwe jaar zijn de voorbeelden daarvan legio. De kunst is klein en behapbaar te beginnen op vaste momenten. Koppel het aan iets wat je al doet. Ikzelf sport thuis 2-3 maal per week gelijk na het opstaan. Ik rol bijna vanuit mijn bed op mijn matje 😊. Maar voor mij werkt dat omdat er dan niks tussenkomt wat er voor kan zorgen dat ik mijn sportmoment oversla. Ga op zoek naar een moment die bij jou past.

Tip 7: bewegen is niet alleen voor de pijn

Je gaat ook bewegen voor je gezondheid. Zo verklein je de kans op onder andere hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Maar ook voor je mentale gezondheid is bewegen belangrijk. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen met een lichte depressie net zoveel baat hebben bij bewegen als bij medicijnen. Het doet dus echt wat!

Bron: Cor-Kinetic